UDĚLEJME VÁNOČNÍ RADOST ZNEVÝHODNĚNÝM LIDEM!

03.12.2014 17:07

 

UDĚLEJME VÁNOČNÍ RADOST ZNEVÝHODNĚNÝM LIDEM!

     Blížící se vánoční čas přímo vybízí k tomu, abychom ještě více pamatovali také na ty, kteří se nemají tak dobře jako my. Splňme alespoň drobné přání dětem a mladým lidem z dětských domovů, lidem se zdravotním postižením či lidem bez domova. Možnosti jak pomoci je vícero.

 

 

 

DARUJTE HRAČKU  

 

Již tradiční hezkou vánoční akcí nejen pro děti z dětských domovů, ale také například uživatelé domovů poskytujících sociální služby, je sbírka dárků pod názvem Daruj Hračku pořádaná společnosti Tango Havlíčkův Brod spolu s Českým rozhlasem. V přehledné internetové aplikaci si zde může každý vybrat nějaký dárek, který zakoupí pro některé dítě z dětského domova. Letos se zapojilo 70 dětských domovů z ČR. Zájemci nemusí vybírat jen z hraček pro děti, ale také například z mnoha užitečných praktických věcí, které si do nového života přejí mladí lidé opouštějící domovy ve své dospělosti, nebo věcí které by rádi dostali zdravotně znevýhodnění z řad uživatelů některých domovů sociálních služeb. Zapojme se prosím, stále zbývá k pořízení spousta věcí, které mohou udělat radost! :)

 

     Do projektu se lze zapojit na stránkách Daruj Hračku zde 

 

     Poslechněte si rozhovor s autorem projektu Darujte hračku a ředitelem občanského sdružení Tango Havlíčkův Brod Pavlem Klempířem o nové aplikaci sbírky a o tom, jak přispět dětem z dětských domovů. Pan Klempíř byl hostem Radiožurnálu. Rozhovor zde

 

 

POMÁHEJTE PROSÍM DĚTEM PŘÍMO I S NÁMI

 

Dárky ve sbírce Daruj Hračku se vybírají celkem pro 2587 dětí. Můžete také vybírat podle místa umístění dítěte, a tak je například i možnost splnit přání Dětem z Dětského domova v Hranicích, kterým se snažíme již přes rok ve spolupráci se spolkem Radost zajistit 19 nových postelí z masivu.   

Dětem zbývá dodat ještě 12 takovýchto postelí

Ačkoliv se nám již část přislíbených postelí podařilo 5. 11. do domova dodat, stále chybí prostředky na zbývající postele a nové matrace. Zapojit do sbírky se může každý, o tom jak to učinit a více informací o tomto projektu lze najít zde
  Nová pohodlná postel by jistě byla pro každé dítě z hranického domova také hezkým dárkem.  

 

     

RADOST LIDEM S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM

 

     Jedním z našich dalších projektu pro znevýhodněné spoluobčany je i dobrovolnická služba v pobočce organizace Náš svět ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde jednou týdně moc rádi navštěvujeme 30 uživatelů s mentálním i kombinovaným postižením. I tito lidé mají plno přání, které bychom jim rádi splnili, ovšem není to v našich silách. Budeme rádi, když nám pomůžete udělat radost těmto milým lidem. Přehled přání některých z nich nalezneme v projektu Nebe na Zemi zde. Jak jsme tak průběžně vypozorovali při našich návštěvách, mimo jednotlivá konkrétní přání je mezi těmito lidmi s převážně lehčím ment. postižením zájem o mobilní telefony, notebooky či elektroniku - především radiomagnetofony s CD přehrávači apod. Nejlépe by bylo samozřejmě všem pořídit nové věci dle jejich přesných přání, ale jistě by ovšem případně nepohrdli ani s například staršími modely telefonů, notebooků a rádií, s takovými, které již doma například nevyužíváte. Více informací, jak podpořit tyto znevýhodněné spoluobčany najdete na stránce tohoto projektu zde.

 

 

ANI NA DALŠÍ SOCIÁLNĚ SLABŠÍ SE NEZAPOMÍNÁ

 

     I na další lidi v sociální tísní se myslí ve vánočním období přece jen více. Koncem listopadu probíhá národní potravinová sbírka, ve které ve vybraných obchodech mohou lidé nakoupit potraviny a ihned je odevzdat pověřeným osobám do potravinových bank. Z takové pomoci jsou pak potraviny přerozdělovány organizacím, které je distribuuji lidem bez domova, matkám s dětmi v azylových domech a dalším sociálně slabším spoluobčanům. Tento typ sbírky si získal rychle na oblibě, letos se podařilo vybrat více potravin než vloni. Podívejte se na reportáž Čt o potravinové sbírce 2014.

  

      Sociálně slabší spoluobčané jsou jednou z cílových skupin zájmu i naší organizace. V létě jsme pro tuto skupinu spustili projekt „Bezúročných půjček“, ve kterém si bude možnost za jasných podmínek účelově výhodně vypůjčit od 2 000,- až do postupně možných 100 000,- Kč. Byť jsme již jednu půjčku poskytli, ve stále se rozjíždějícím projektu je ještě málo prostředků na poskytování dalších půjček. Budeme potěšeni, zaujme-li vás tato forma pomoci natolik, že se jí rozhodnete podpořit. Více o projektu zde

 

 

PODPORA ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÝCH UMĚLCŮ

 

     Jako další možnou podporu potřebných znevýhodněných spoluobčanů nemůžeme v této souvislosti nezmínit jeden z našich posledních uskutečněných projektů. Podařilo se nám v polovině listopadu vydat česko-slovenský stolní charitativní kalendář, na jehož podobě se svou výtvarnou tvorbou podíleli lidé se zdravotním postižením z české a slovenské republiky. Případným zakoupením kalendáře uděláte hned více násobnou radost, můžete darovat hezký praktický dárek sobě, blízkým či přátelům, a zároveň tímto pomoci dobrým věcem. Výtěžek z prodeje kalendářů jde na zajištění našich projektů a celkové činnosti našeho sdružení pro znevýhodněné spoluobčany. Kalendář v hodnotě 100,- Kč lze zakoupit na některých vybraných místech na Severní Moravě nebo si jej lze objednat v našem e-shopu. Část výtěžku bychom rádi věnovali přímo autorům kreseb a obrazů v kalendáři. Tyto umělce, kteří mají v důsledku svého znevýhodnění zvýšené náklady na dosažení důstojnějšího života, můžete navíc podpořit zakoupením jejich děl. Více o projektu zde.

 

 

POMOC POTŘEBNÝM LIDEM V ZAHRANIČÍ

 

     Bude-li to v našich možnostech, snažme se prosím více pomoci i potřebným lidem v cizích zemích. Ve FREE WILL věříme, že hranice ve skutečnosti neexistují, že jsme všichni na celém světě jedna velká rodina a že všichni lidé vnímají strádání podobně. A v zahraničí lze najít opravdu mnoho utrpení. Lidé nemají dostatek pitné vody, potravy, trpí nemocemi, které mnohdy umíme léčit, ne všechny děti mohou chodit do školy a jsou různě zneužívány, v důsledku spousty válečných konfliktů jsou statisíce lidí nuceni uprchnout ze své vlasti a mnoho dalšího.

 

     Organizace, které se snaží pomáhat v zahraničí, přichystaly různé vánoční projekty na pomoc těmto trpícím ve světě. A tak si můžeme například u společnosti Člověk v tísni celoročně zakoupit darovací certifikát, který můžeme dále věnovat, a vyjádřit tak náš postoj k situaci ve světě. Zakupme tedy prosím opravdu skutečný dárek! Takovéto dárkové poukazy nabízejí jistě i jiné organizace, při troše dobré vůle a v případě našich možností si jistě každý najde svou organizaci, které svěří důvěru.

 

 

 

     Lze si také u těchto organizací objednat v e-shopech např. krásná vánoční přání a jiné výrobky, na jejichž výrobě se často podílejí sami znevýhodnění. Většina část výtěžků z prodeje jde na pokrytí projektů organizace pro tyto potřebné. Pro hezké praktické dárky přinášející každodenní užitek a zároveň pro pomoc dětem ve světě můžeme nakouknout třeba i do e-shopu organizace UNICEF zde.

 

 

 

 

Darujme vzdělání!

 

     Vzdělanostní výbava do života je jistě jedním z nejhodnotnějších darů, který přetrvá. Tisíce dětí a mladých lidí především z rozvojových zemí si nemohou dovolit uhradit ani ty minimální náklady na školné v jejich domovech. Nemají dostatečně majetné rodiče, případně nežijí v rozvinutějším státě, který by vzdělání za ně hradil.

     Adopce na dálku je vhodná a již značně rozšířená forma pomoci v takových případech. Vyberme si důvěryhodnou organizaci a adoptujme u ní na dálku dítě v sociální tísni. Z poskytnutého daru pak charitativní společnost za dítě zaplatí školné a případně další potřebné výdaje a dohlédne na to, aby dítě chodilo pravidelně do školy a bylo o něj dobře postaráno. Takovou formu pomoci dnes nabízí zprostředkovat velké množství organizaci i u nás. Za FREE WILL doporučujeme například spřátelenou organizaci Pro-contact, která pomáhá se vzdělanosti dětí v africké Guineji. Investice do nárůstu vzdělanosti ve světě je prozíravý výdaj do spokojené budoucnosti celé naší krásné planety!

 

MYSLEME TEDY PROSÍM O VÁNOCÍCH JEŠTĚ VÍCE NA TY, KTEŘÍ POTŘEBUJÍ NAŠÍ POMOC!

 

DĚKUJEME VÁM ZA JEJICH PODPORU!

 

                                                                                                  FREE WILL o. s.