Slečna Nikolka VS: 3111

ZNEVÝHODNĚNÍ:  Kombinované zdravotní postižení

STAV SBÍRKY: AKTUÁLNÍ (Lze přispívat)

DOBA TRVÁNÍ SBÍRKY: od 26.9.2018

ÚČELY SBÍRKY: 1. Úhrada elektrického vozíku Flexithrone, po dosažení cíle pak
                            2. Pomoc s úhradou odlehčovací služby, po dosažení cíle pak

3. Hygienické a zdravotnické prostředky pro Nikolku podle potřeby

VYBÍRÁME: Jakoukoliv finanční částku

BYDLIŠTĚ ŽADATELE: Ústecký kraj

ŽÁDOST O PODPORU:

Nikolka je 22-letá těžce zdravotně i mentálně postižená slečna. Před 22lety se Nikolka narodila jako jediné dítě bez plodové vody. Při pravidelných kontrolách mi bylo sděleno,že plodová voda je v normě a plod odpovídá trimestru. V osmém měsíci však lékařka neviděla močový měchýř plodu a poslala její maminku  na ultrazvuk do nemocnice, kde jí bylo lékařem sděleno,že se jí neutvořila plodová voda a plod se tudíž nestačil vyvinout. Poté  absolvovala spousty vyšetření a bylo jí sděleno,že už se nedá nic dělat,plod musím donosit a dítě je postižené. Většina lékařů nevěřila ,že po porodu přežije.

Když se Nikolka narodila,primář řekl,že bude výhra ,pokud přežije jeden den. Jenže Nikolka bojovala a tým lékařů dělal různé testy a zjistilo se, že trpí trisomií dlouhého raménka11.chromozomu. Postupem času s přibývajícím věkem se přišlo na další závažná onemocnění.

Nikolka trpí mikrocefalií, těžkou nedoslýchavostí, těžkou slabozrakostí,skoliózou,postižením všech čtyř končetin(kvadruparézou), epilepsií,inkontinencí třetího stupně,oslabenou imunitou,špatnou funkcí štítné žlázy,alergií  -na pyl,roztoče,prach…atd.,astmatem a má kožní defekty. Toto je výčet těch nejhlavnějších chorob .Mravenčími krůčky však postupujeme kupředu. Pravidelně cvičíme doma i v rehabilitačním zařízení, kam pravidelně dojíždíme vozem, na který Nikolka dostala dotaci od úřadu. .Jednou ročně jezdí Nikolka v doprovodu maminky do lázní,které jí jsou také ku prospěchu. Prognóza je taková,že Nikolka nesmí polevit ,aby nebyla pouze ležící.

S maminkou bydlí  v panelovém domě v přízemním bytě na okraji města  v kopcovitém terénu .Byt byl pořízen na hypotéku a poslední splátku zaplatí v roce 2037.Od sociálního úřadu jsem dostala dotaci na zvláštní pomůcku v podobě kolejnicového zvedacího a asistenčního systému Roomer,pro jednodušší  manipulaci s dcerou,která vzhledem k věku a váze je čím dál tím náročnější. Nikolka žije sama s maminkou, která na ni pobírá příspěvek na péči a Nikolka  má důchod 3.stupně. Jenže z těchto finančních prostředků musím hradit nájem,plyn,elektriku,hypotéku a dále plenkové kalhotky,jelikož se Nikolka plně vylučuje do plen a od pojišťovny dostáváme jen tři plenky na den a noc,což jí zásadně nestačí,přibližná spotřeba činní 10-12plen na den a noc. Dále kupuji podložky do postele ,na sedačku,do auta, utěrky na intimní partie. Další finance investuji za doplatky za všechny léky na Nikolčiny zdravotní neduhy (epilepsii,alergii,astma,imunitu,kožní defekty,močové cesty ,štítnou žlázu-s tím související i strava, aby nepřibírala na váze). Vše je velmi finančně náročné a není možné nic uspořit.

Nikolka by velmi potřebovala elektrický vozík Flexithrone, který by jí a hlavně její mamince usnadnil pohyb po venku s Nikolkou, protože vozit ji na mechanickém vozíku je dost náročné, tento vozík by mohla ovládat sama maminka jako doprovod, protože je k tomu uzpůsoben.  Jde novinkou na trhu,proto není možná úhrada zdravotní pojišťovnou. Zmiňovaný vozík má třetinovou váhu oproti klasickým el.vozíkům. Celková váha i s bateriím cca 31kg. A velice snadno (jedním pohybem ) se skládá, bez demontáže , tudíž se dá lehce převézt v jakémkoli kufru vozidla, což je velká výhoda a zvládne to každá žena zcela sama. Vozík je pro Nikolku důležitý, aby se s maminkou bez problémů dostala  i na místa, kam se s mechanickým vozíkem nedostaneme. Tento vozík by oběma pomohl, protože po těch letech péče ubývají síly. Nikolka má výlety velmi ráda a je ráda ve společnosti a přírodě, vždy se jí rozzáří úsměv. Nikolka s maminkou si měli možnost vozík vyzkoušet a plně jim oběma vyhovuje a jsou z něj nadšené. Cena vozíku přizpůsobeného pro Nikolku je 74 840,- Kč.

Veškerou asistenci a péči zajišťuje Nikolce její maminka a vzhledem k jejím rozsáhlým zdravotním potížím musí Nikolku neustále monitorovat – i v noci, kvůli epileptickým záchvatům, nemůže se proto pořádně ani vyspat. Momentálně se snaží pro Nikolku zajistit odlehčovací službu, aby si alespoň na den nebo dva v měsíci mohla odpočinout. Jak ale zjistila zařízení, které by přicházelo v úvahu, je dost nákladné neboť i když tam Nikolku umísti pouze na pár dnů v měsíci, musí uhradit pobyt za celý měsíc. Částka, kterou je nutné uhradit se pohybuje okolo 6 000Kč. Což ale není ve jejich finančních možnostech.

Budeme proto vděční za jakoukoli finanční částku.

Nejdříve tedy vybíráme na lehký skládací elektrický vozík Flexithrone

přizpůsobený na míru pro Nikolku. Cena tohoto vozíku je 74 840,- Kč

Po dosažení tohoto cíle budeme Nikolce a její mamince pomáhat s hrazením dalších potřeb. Odlehčovací služby, následně pak s nákupem hygienických a zdravotnických potřeb pro Nikolku.

Všem dárcům velmi děkujeme!

NIKOLKU MŮŽEME FINANČNĚ PODPOŘIT PROSTŘEDNICTVÍM VEŘEJNÉ SBÍRKY NA PODPORU ZNEVÝHODNĚNÝCH SPOLUOBČANŮ POUKÁZANÍM DAROVANÉ ČÁSTKY NA

VARIABILNÍ SYMBOL: 3111

nebo označit ve zprávě příjemci: Nikolka

KONKRÉTNĚ PRO NIKOLKU BYLO DOSUD VYBRÁNO