POMOC KOČKÁM PANÍ JOSEFKY

30.03.2014 17:24

 

POMOC KOČKÁM PANÍ JOSEFKY

 

     Milí přátelé, informace, které vám přinášíme v této aktualitě, nejsou vlastně až tak aktuální. Týkají se projektu na pomoc paní Josefce a jejím kočkám, který jsme zrealizovali již začátkem října 2013. Dále pochopíte, proč vás o této uskutečněné práci informujeme až nyní. …

 

 

     Paní Josefka si spokojeně žije ve svém domečku v poklidné vesničce na úpatí Beskyd. Byť má již tato naše milá seniorka pokročilejší věk (88), je to stále statná pravá horalka zvládající ještě z převážné části obstarávat sebe sama i své malé hospodářství.

 

     Mimo pejska Vikyho a deset slepic se  paní Josefka stará také o osm  kočiček. Tento počet zvířat u domu je momentálně maximum, co z hlediska péče lze ještě zvládat. V srpnu však přibylo do kočičí rodinky dalších pět chlupáčků. Abychom předešli dalšímu množení koček, což by v budoucnu samozřejmě znamenalo nemalé starosti, rozhodli jsme se, že paní Josefce pomůžeme tuto hrozící situaci řešit.

 

V srpnu se u paní Josefky narodila další krásná koťátka

 

     Protože dospělé kočky jen těžko někomu udáte, zvolili jsme jako další nejlepší řešení daného stavu kastraci koček. Vzhledem k většímu počtu koček, které bylo potřeba kastrovat (celkem 8), jsme usoudili, že by bylo lépe, kdyby přijel zvěrolékař za kočkami přímo domů. Obrátili jsme se s žádosti o pomoc na paní MVDr. Jitku Tesaříkovou z Olomouce, s kterou máme již předešlé dobré zkušenosti. Paní doktorka nám vyšla vstříc a počátkem října přijela provést operační zákroky. Byla to fuška, zabralo to celé odpoledne, ale podařilo se. Teda až na jednu „výjimku“, kterou ne a ne chytit…:) Kočkám se daří moc dobře.

 

 

     Paní doktorce Jitce patří velký dík za ochotu, čas a cestu, kterou za kočkami vážila až z Olomouce. Odvedla profesionální práci. I přes naše úsilí se nám však od té doby nemůže podařit obdržet od paní doktorky fakturu za zákroky. Zřejmě se naše milá paní zvěrolékařka rozhodla, že nám veškeré náklady, které ji vznikly s tímto projektem, věnuje jako dar. Velice si toho vážíme a moc děkujeme. V našem sdružení jsme se však dohodli, že to provedeme jinak.

 

     Dobře víme, jak moc má paní doktorka Jitka šlechetné a dobré srdce. Zvířatům pomáhá kde může, ceny za zákroky drží v minimální výši, čímž se snaží šetřit jejich páníčky. Paní doktorka také navíc založila občanské sdružení Pomocné ruce a v rámci jeho činnosti se spolu s dobrovolníky stará o opuštěná a zraněná zvířata. Všem za to patří velký dík a uznání. Můžete-li, nabídněte prosím některému z těchto zvířat nový domov. Děkujeme! Více o konání paní doktorky Jitky se dočtete v našem zářijovém článku Pomáhejte s námi i němým tvářím a především na stránkách Pomocné ruce o. s. (fb) .

 

 

     Sami známe, jak je provoz neziskové organizace a zajištění fungování jejich projektů finančně náročný. Rozhodli jsme se, že náklady vynaložené na zrealizovanou „kočičí akci“ uhradíme naši zvířecí ochránkyni formou jakéhosi protidaru na účet Pomocné ruce o. s. Celkovou částku jsme dle předběžného kamarádského propočtu paní doktorky spočítali na cca 3 500,- Kč. Vzhledem k rozsahu odvedené práce a s porovnáním jinak běžně účtované sumy je to cena více než příznivá! Děkujeme moc.

 

     Původně  jsme se chtěli na vás obrátit s žádosti o podporu pro tento projekt. Než jsme to však nějak stačili dořešit, paní Josefce se ze své starobní penze podařilo našetřit většinu peněz z potřebné částky, a to ve výši 3000,- Kč. 400,- přispěla na kočky paní Folwarczná a zbytek doložila členka našeho sdružení paní Maruška.

 

Anička s Tequilkou

 

     Srpnová koťátka se nám podařilo zachránit před jinak jistou smrtí. Našli svůj nový láskyplný domov. Tequilka u Aničky z Brna, Miloš(ka) u Janičky z Bohuňovic. O nerozdělitelné sourozence Perličku s Mikešem se chvíli staral náš Míša z Olomouce a nyní dovádějí u naší Marušky. Až ještě trochu více povyrostou, vymění bezpečí útulného pokojíčku za zahradu rodinného domku. Poslední koťátko „Chlupinku“ si naše seniorka chtěla ponechat. Děkujeme všem, kterým osud koťátek nebyl lhostejný.

 

Narozená koťátka se nám  podařilo darovat. Děkujeme za starost a péči o ně! :)

 

    

 

     Paní Josefka je přemíru spokojená a jak jsme již zmínili, kočkám se po kastraci daří moc dobře. Dokonce si myslíme, že jím to prospělo, mají hezčí srst a ještě více přibraly. Kočka může zabřeznout i několikrát do roka, což pro ní v takovém případě musí být jistě značně vyčerpávající. Podle statistik se kastrovaná zvířata dožívají delšího věku než nekastrovaná, které mají sklon více se toulat. 

 

                              Kočka před kastraci                                                                                  Kočka po kastraci

 

Na závěr bychom rádi ještě jednou vyzdvihli obdivuhodný skutek paní doktorky. Bylo by krásné, kdyby každý přistupoval k pomoci tak jako paní Jitka…

 

                                                                                                                     tým FREE WILL

 

 

 

ZAJÍMÁ NÁS VÁŠ NÁZOR! V našem projektu Nebe na Zemi ve skupině ochrana zvířat jsme pro vás připravili tři ankety.  V jedné z nich by nás i zajímalo, co si myslíte o kastraci koček. Osobně si myslíme, že pokud se tímto způsobem zabrání přemnožení koček, podaří se předejít ještě většímu utrpení narozených koťat, která jsou nechtěná… Dá se o tom však mnoho diskutovat a zkoumat ze všech možných hledisek dostupná nabízející se řešení. V anketě jsme vám dali možnost tohoto výběru.

 

1)      Kastrovat, je to dobré řešení

 

2)      Ponechat koťata svému osudu, ať se probíjejí životem jak umí, silnější vítězí

 

3)      Zabíjet koťata ihned po narození

 

 

 

Děkujeme za váš názor a především za vaší podporu!