MIREK – NOVÝ ČLEN RODINY FREE WILL! :)

21.04.2014 20:43

 

MIREK – NOVÝ ČLEN RODINY FREE WILL! :)

 

     Počátkem února tohoto roku potkala v ulicích města Havířova, členka rady našeho sdružení, Marie Santiago paní Lidušku a jejího 50-letého syna Mirka. Paní Liduška je těžce nemocná, a tak již nemůže svému synovi s mentálním postižením poskytovat péči v takové míře, jak by si představovala. Obrátila se na nás s žádosti o pomoc. Členové FREE WILL velmi rychle přijali Mirka do své rodinky a snaží se pomoci paní Lidušce řešit její nelehkou situaci…

 

 Pan Mirek Břenek s naší Maruškou

 

JAK JSME SE POZNALI

   

     Mirek je sympatický, milý muž. Seznámili jsme se s ním prostřednictvím jeho maminky. Maruška ji potkala ve městě jejich bydliště v době, kdy seznamovala spoluobčany s činnosti našeho sdružení. Přišla řeč na aktuální situaci Mirka a na těžké zdravotní problémy, které jeho maminku postihly. Svěřila se s tím, že by si již potřebovala od této náročné každodenní péče odpočinout. Po následném seznámení s Mirkem a po společné úvaze bylo zvoleno pro všechny přijatelné řešení nastalého stavu, což znamenalo najít pro pana Mirka nové ubytování. Členka rady našeho sdružení, paní Maruška, která se s Mirkem rychle skamarádila a je s ním v každodenním kontaktu, napomohla vyřídit vše potřebné a dne 3.3.2014 přestěhovala Mirka v doprovodu jeho maminky do Frýdlantu naším „žabákem“ (auto sdružení zn. Škoda Felicia).  

 

Mirkova Maminka, paní Liduška, je těžce nemocná. Nemůže již svému synovi poskytovat péči v takové míře, jak by si představovala.

    

     Jsme rádi, že se to takhle podařilo. V náročný den nástupu do neznámého prostředí měli pan Mirek se svou maminkou Liduškou oporu v jejich nové kamarádce Marušce, a navíc nemuseli se všemi věcmi cestovat vlakem. Po prvotním rozkoukání v novém domově se pak přijel se všemi seznámit také náš Pavlík.

 

Pavlík s novým kámošem Jirkou - uživatelem služeb Našeho světa, p. o.

 

NÁŠ SVĚT VE FRÝDLANTĚ NAD OSTRAVICÍ

 

   Frýdlantská pobočka ( s 28  klienty) příspěvkové organizace NÁŠ SVĚT  je zařízení, v němž jsou poskytovány sociální služby osobám (zde především mužům) s mentálním postižením a je přechodnou adresou uživatelů po dobu rekonstrukce Frýdecko-Místecké pobočky p.o. Náš Svět. Základnou této organizace je nedávno zbudovaný areál – centrum v Pržně, kde jsou lidem s vážným mentálním postižením, chronickým duševním onemocněním a kombinovaným postižením poskytovány rozsáhlé druhy služeb. Momentálně toto centrum využívá 181 uživatelů.

 

 

NAŠE DOJMY Z MIRKOVA NOVÉHO DOMOVA

 

     Jsme moc rádi, že jsme se přijeli do frýdlantské pobočky Našeho Světa podívat, a že jsme se tak mohli seznámit se spoustou milých lidí. Byli jsme velmi potěšení a přímo okouzlení skutečností, jakého se nám dostalo vřelého přijetí. Kluci a pánové nás přivítali jako své staré známé a nejlepší přátele. Z jejich chování člověk vycítil přirozenou uvolněnost, klidnou bezstarostnost a otevřenost novému! Chtěli se s námi hned kamarádit, a to bez postranních úmyslů, žádný kalkul, faleš, strach. Vypozorovali jsme, jak moc touží po kontaktu, popovídat si, dát nám najevo, že nás mají rádi. Jistěže potřebují v mnohém pomoc, a že to často není vůbec jednoduché. Starost o ně však nezáměrně vykompenzují pozitivní energií, která je z nich cítit a která proudí směrem k vám. Shodli jsme se, že v mnoha ohledech jsou tito lidé s tzv. mentálním postižením, kteří jsou často považováni veřejností za „nenormální“, více v pořádku než tzv. zdravá společnost! Mají daleko více vyvinutý šestý smysl – takzvanou intuici, která zdravé populaci často chybí. Dost se od nich můžeme často naučit.

Na návštěvě v dočasné pobočce Nového světa ve Frýdlantě nad Ostravicí

 

     „Kluci“ nás spolu s paní vychovatelkou pozvali do svého domova, provedli nás a ukázali nám své pokoje. Mirek brzy zapadl do kolektivu a s mnohými se spřátelil. Některé dny v týdnu dojíždí do nedalekých chráněných dílen v Pržně, kde plete s přáteli proutěné košíky a maluje. Svůj volný čas tráví nejraději sledováním svých oblíbených filmů, pořadů a poslechem písniček z CD. Panu Mirkovi můžete v této souvislosti udělat radost prostřednictvím našeho projektu Nebe na Zemi. Rád příjme darem filmy na DVD a CD s hudbou, které mu ještě chybí do jeho sbírky. 

 

 

FREE WILL SI MIRKA VELMI OBLÍBILO

 


Mirek s Marcelkou

     S Mirkem a jeho maminkou je Maruška dále v intenzivním kontaktu a je připravená kdykoliv pomoci se vším, co bude potřeba (odvoz k lékaři apod.). Postupně jsme Mirka seznámili s dalšími členy našeho sdružení, navštívili jsme ho spolu s naší „Free will bábuškou“  Vlaďkou a s Mišou z Olomouce. Mirek se stal naším opravdu velkým oblíbencem a dobrým přítelem. Když jej Maruška v polovině března vezla domů kvůli lékaři, navštívili spolu i naší Marcelku v Ostravě, která se Mirkovi také moc líbila. Mirek pak chvíli pobyl doma se svou maminkou, a poté jej Maruška bezpečně odvezla opět zpátky. Členové rady našeho sdružení nadále Mirka ve frýdlantské pobočce centra navštěvují, tráví společně milý čas, zajdou s ním do obchodu pomoci mu nakoupit si dobrůtky a pak na kafe do restaurace. Mirkovi se někdy stýská, proto je pro něj návštěva příjemné rozptýlení. Již se všichni těšíme, až budeme moci vzít Mirečka na hřiby nebo na výlet J V pátek 18.4. jsme Mirka odvezli domů na Velikonoce, aby tak mohl strávit celkem 10 dní doma s maminkou a užít si tradiční velikonoční zvyky.

S Mirdou na Pivu

 

 

I VY SE MŮŽETE STÁT DOBROVOLNÍKEM

 

     Zařízení nabízí všem zájemcům možnost zapojit se do jejich činnosti pro nemocné formou dobrovolnictví. Je to moc dobrá věc, která je jistě všemi vítána a znamená velkou pomoc nejen pro uživatelé zařízení, ale jak věříme a zmínili jsme už i výše, trávení času s lidmi s mentálním postižením je obohacením i pro dobrovolníka. Je to oboustranně prospěšné. Přimlouváme se proto za to, zapojte se prosím do činnosti zařízení, možností, které  lze společně podnikat, je určitě více a není čeho se obávat. My se každopádně těšíme na další kontakt nejen s Mirkem, ale i dalšími „chlapci“ z Našeho Světa. Rádi si s nimi zajdeme například někam na procházku, něco dobrého uvaříme či upečeme nebo jen poklábosíme o věcech, které je zajímají.

 

Letecký pohled na rozsáhlý komplex Našeho světa, p. o. v Pržně Mirek před hlavní budovou centra v Pržně

 

     Dobrovolnickou službu pro příspěvkovou organizaci Náš Svět zajišťuje dobrovolnické centrum humanitární organizace ADRA, pobočka ve Frýdku – Místku. V případě Vašeho zájmu se prosím neváhejte obrátit na koordinátora dobrovolníků Mgr. Petra Adamuse na tel: 739 838 186. Dostane se vám vlídného přijetí.

 

 

     Dle zkušenosti ADRY zájem o dobrovolnictví v poslední době upadá. Je to veliká škoda. Přitom se není čeho obávat. Novým zájemcům se dostane řádného proškolení, po dobu své služby (stačí třeba i cca 2 hodinky týdně) budete pojištění proti úrazu a pro případně způsobenou škodu. ADRA také proplácí cestovné MHD a lístky vlaku. Nemusíte takto pomáhat jen lidem s mentálním postižením, ale za čas strávený s Vámi budou jistě vděční i například senioři v hospicích či nemocnicích, nebo děti z dětských domovů. I tady všude ADRA své dobrovolníky vysílá. Organizaci Náš Svět v současné době navštěvuje 11 dobrovolníků. O dobrovolnictví brzy napíše více náš Pavlík, který se 13. 4.  zúčastnil školení dobrovolníků přímo v centrální budově centra Našeho Světa v Pržně. V případě zájmu neváhejte kontaktovat i Pavla, rád s Vámi bude sdílet svou zkušenost.

 

 

PODĚKOVÁNÍ

 

     Moc děkujeme všem případným dobrovolníkům, kteří se rozhodnou najít nové kamarády mezi lidmi s mentálním postižením. Děkujeme také všem zaměstnancům nejen Nového Světa, ale všech zařízení, ve kterých o osoby s duševním onemocněním pečují. Je to jistě krásná práce, nicméně často i velmi náročná.

 

     Velmi si vážíme rodičů a opatrovníků, kteří se o člověka s mentálním postižením starají dlouhodobě, mnohdy od dětství nemocného. Patří Vám velký dík a uznání. Víme, že je to velmi náročné, a že jste často vysílení. Dovolíme si připomenout, že bychom chtěli, aby se i náš projekt Nebe na Zemi stal místem, který Vám alespoň trošku odlehčí. Do skupiny Lidé se zdravotním postižením podskupiny Mentální postižení si můžete kdokoliv napsat lidem, a samozřejmě i nám, o podporu. Můžete zde například požádat i o pomoc s péči o Vašeho milovaného, o kterého se staráte. Nebo „jen“ najít spřízněnou duši (nejen v osobě jiného pečovatele), která najde pochopení, s níž si budete moci popovídat, navázat přátelství. Nebojte se zapojit do projektu Nebe na Zemi . Je tady pro všechny.

 

                                                                                                       váš Tým FREE WILL o. s